14 Ekim 2011 Cuma

Sayanora Mayumi...

Hoşçakal Mayumi...

 Bu kitabı okuyalı bir kaç yıl oldu ancak paylaşmadan edemeyeceğim. Bir kaç yazı yayınladıktan sonra farkedeceksiniz ki Japon kültürünü yansıtan kitapları okumaktan oldukça zevk alırım. Kitabın yazarı Erdal Güven, Japonya'da da uzun yıllar bulunmuş bir gazeteci ve bu kitabı uzun yıllarda edindiği birikimle yazdığını dile getiriyor.

Kitapta, Sultan Abdülhamid döneminde, Osmanlı Devleti'nin dostluğunu ve hediyeleri iletmesi için Japonya'ya gönderilen Ertuğrul fırkateyninin hüzünlü yolculuğundan ve dönem Japonya'sından, geyşalığından bahsediliyor. Okurken geyşalığın tahmin ettiğinizden çok daha farklı birşey olduğunu fark edeceksiniz. Kitapta çok ince ayrıntılar da saklı, en basitinden mesela Abdülhamid'in neden Yıldız Köşküne taşınmanısının nedeninin korkudan olduğunu öğrendim. Sizin için çok basit gelebilir ama ben çok ilginç bulmuştum. :D

Ertuğrul fırkateyni o görkeminin arkasında neler saklıyor acaba, belki çürük döşemeler belki mürettebatın kalp kırıklıkları... Bu romanda olayları iki ağızdan dinliyoruz, Mayumi bize dönemin Japonya'sını, geyşalık kültürünü anlatırken,Nureddin'in gözünden geminin sorunlarını dinleyeceğiz. Bu ikilinin yolları Japonyada kesişecek ve havaya aşk kokuları yayılacak. :D Ertuğrul fırkateyninin akibetini biliyoruz, sonunu bildiğim kitabı niye okuyayım diye düşünmeyin lütfen. Ve kitabın ortalarında gerçek resimlere yer verilmiş. Üstelik kitap eski olduğu için fiyatı da gayet uygun. bence kaçırmayın :))


Berna...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder